Како стићи

Овако би требало да изгледају припреме за одлазак на Свету Гору, корак по корак.

1. Резервисање термина за посету

Дневно на Свету Гору може да уђе 100 посетилаца (негде постоји податак 120), тако да је потребно три до четри месеца раније најавити одолазак тј. резервисати жељени термин. Тај део посла се обавља у контакту са Светогорским бироом у Солуну, писмом, телефоном или факсом.

Подаци неопходни за добијање дозволе боравка су:
- Име и презиме
- Број пасоша
- Датом рођења
- Датум издавања и датум истицања важности пасоша
- Религијска припадност
- Жељени датум уласка на Свету гору

Адреса и бројеви телефона солунске канцеларије Светогорског бироа су следећи:

The Holy excutive of Holy Mount Athos Pulgrins bureau
109 Egnatia Str.
54635 Thessaloniki
GREECE
Mr. Stefan Kanellis
Tel  : 9930 2310 252 578
Fax : 9930 2310 222 424

Потврдан одговор од бироа значи да сте добили сагласност да траженог дана уђете на Свету Гору. Дијамонтирион који се преузима у Уранополису пред полазак на Свету Гору,  омогућава вам четри дана боравка. За дозволу дужег боравка од предвиђеног задужена је управа Свете Горе у Кареји.

2. Најава манастирима које желите да посетите

Најава доласка у манастир се односи само на манастире у којима желите да преноћите (не и за кратке посете). Манастире можете контактирати телефоном или факсом (многи манастири имају и адресе електронске поште) и најавити дан вашег доласка. Манастирима је ова најава важна због планирања броја гостију. Може се десити да добијете и негативан одговор од манастира уколико су већ попунили број гостију који могу да приме или су у фази реконструкције. У таквим случајевима ћете морати да измените план обиласка.
Уколико идете у мањим групама (до 4 особе), а у манастиру у који сте стигли има места, примиће вас и без претходне најаве. Ипак, много је сигурније да обавите овај део посла пре поласка на пут.
Бројеви телефона манастира

3. Припрема за пут или шта треба понети

Уколико сте се решили за обилазак више манастира, тада је потребно размислити и о неопходним стварима које су вам потребне за боравак на Светој Гори. Ранац који ћете носити биће увек уз вас (боље рећи: на вама), па је важно рационално га напунити. Уз минимум гардаробе, нешто хране, кафе, сокова, воде и неопходних ситница, ранац брзо достигне тежину од 10 до 12 килограма, што представља значајан терет приликом пешачења, поготово на дужим релацијама или на великим успонима. Од "неопходних ситница" добро је имати врећу за спавање, батеријску лампу, перорез, танку кишну кабаницу, папуче, прибор за хигијену, посуду (чашу) за кафу....
Ранчеви
Храна

Обичај је да се, на Светој Гори, једе само посна храна. Ми смо тај обичај прихватили и увек се тако понашали. Најчешће су оброци, иако без меса, били врло укусни и довољни. У манастирима се једе два пута дневно. Први оброк је после јутарње литургије око 8 сати, а други је око 6 или 7 поподне. Неким данима (или у неким манастирима) и доручак се прескаче, тако да су мале залихе хране понекад потребне. Ми смо најчешће носили посни кекс, рибљу паштету у туби, сок у праху и, наравно, кафу, а на солунској пијаци смо се снабдевали урмама, алвом и  бадемима. Ово су били артикли које смо углавном користили у тренуцима одмора, за враћање изгубљене енергије.

Трпезарија

У манастирским трпезаријама влада свечана атмосфера и ред који поштују сви који се тамо нађу. Тек када је оброк припремљен и постављен, улази се у трпезарију. У трпезарију прво улазе монаси, а тек после њих гости. Улази се полако и редом се попуњавају слободна места за дугачким столовима. Седи се, у тишини, на дугачким клупама. На столовима се налази онолико пуних тањира колико има монаха и гостију. Када сви заузму своја места, очита се молитва (за то време сви стоје), а потом игуман даје знак да оброк може да почне. Једе се у тишини док један монах чита житије свеца коме је тај дан посвећен. У многом манастирима се уз оброк послужи и вино. Оброк се завршава исто као што је и почео. На знак игумана, престаје се са јелом, очита се молитва и сви у тишини напуштају трпезарију -  монаси, па гости.

Помоћ у планирању


Табела растојања између манастира може вам помоћи при планирању путовања. Растојања, можда, на неким местима мало одступају од стварне удаљености, али те разлике нису велике и неће много утицати на реализацију плана који сте направили.

Даљинар


Одећа

На Светој Гори се не иде у кратким панталонама чак ни по великим врућинама. На црквену службу долази се пристојно обучен. Папуче се могу користити за обилазак манастира, па и за одлазак у цркву уколико на ногама имате чарапе.

Купање на прелепим и бројним пажама Атоса, наравно, није дозвољено. Обале контролише светогорска полиција која брзим чамцима, често обилази полуострво.

4. Како стићи

Да би стигли до Свете Горе потребно је доћи до грчког градића Уранополис, из кога крећу бродови за Атос. Од Београда до Уранополиса треба прећи пут од 755 километара. Пут треба испланирати тако да у 8 изјутра будете спремни за полазак на Свету Гору.  Брод из Уранополиса креће око 9 и 45, али пре поласка,  потребно је обавити још две важне ствари. У путничком бироу Свете Горе (отвара се у 8 сати)  потребно је подићи дијамонтиријон (плаћа се 25 е), а у туристичкој агенцији треба купити бродске карте. Ако имате вишак времена, није лоше искористити га за кафу у неком од многих ресторана начичканих уз обалу мора. Због свих наведених активности добро је стићи у Уранополис дан пре, па преноћити у неком од пансиона којих има на претек. Спавање кошта око 15 до 20 е, а љубазни домаћини ће вам обезбедити паркинг (уколико сте дошли колима) и чувати кола до вашег повратка. У Уранополису можете купити и мапе са путевима Свете Горе које вешти трговци, грци, штампају на скоро свим европским језицима. 
При уласку у брод дочекаће вас светогорска полиција и царина која има задатак да провери документа путника, а када се и то обави, можете се опустити и уживати у призорима које ће вам се указивати.