О Светој Гори

Легенда о настанку Свете Горе
По предању, Богородица је пловила са светим Јованом из Јопе у Кипар да посети Лазара. Када је олуја скренула брод с курса на Атос, били су присиљени да се усидре у близини данашњег манастира Ивирон. Богородица је изашла на обалу и, одушевљена дивљом лепотом планине, благословила је и замолила Исуса Христа да планину претвори у њен врт. Тада зачуше глас са неба: „Нека ово место буде твоје наслеђе и твој врт, рај и небо спасења за оне који траже спасење“. Од тог тренутка ова планина је посвећена Мајци Божијој, као њен врт.

Свети Николај српски о Светој Гори
Света гора је царство без круне,
држава без војске,
земља без жена,
богатство без новца,
мудрост без школе,
кухиња без меса,
молитва без престанка,
Веза са небесима без прекида,
славопој Христу без умора,
смрт без жаљења.

 Данас
Света Гора, је велика монашка заједница која се налази на полуострву Атос (трећем „прсту“ Халкидикија), али се у њу долази искључиво бродовима, јер се копнени пут не користи. Света Гора има аутономију у оквиру Грчке, а свако ко жели да је посети, па и држављани Грчке,  мора имати посебну дозволу (Дијамонтирион). 
Uranopolis
Уранополис
Канцеларија Светогорског путничког бироа (на слици) у Уранополису је место где се преузимају Диамонтириони (визе за Свету Гору). Без ових докумената није могуће ући у брод, нити боравити на Светој Гори.
 
Главни град ове заједнице је Кареја. Налази се у центру полуострва, а састоји се од неколико улица у којима се налазе пар продавница, амбуланта, пошта, полиција и конаци светогорских манастира. Управа Свете Горе, такође је смештена у Кареји. 
Свети Савет је тело које се састоји од представника свих двадесет манастира, и оно чини законодавну и судску власт ове заједнице. Њихов храм је Протатска црква посвећена Успењу Пресвете Богородице. Епистасија је тело које обавља извршну власт, а састављено је од представника пет главних манастира ове заједнице (Велика Лавра, Ватопед, Ивирон, Хиландар и Дионисије).
У Кареји се налази и седиште цивилне управе – гувернера. Гувернера поставља Министарство иностраних послова Грчке и његов задатак је да брине о Уставној аутономији Свете Горе. Духовно, Света Гора припада Васељенској патријаршији у Цариграду.
* * * 
Полуострво Атос је дужине око 50, а широко је од 7 до 15 километара, и на том простору се налази 20 манастира, десетак скитова и више мањих монашких заједница. Од 20 светогорских манастира 17 су грчки, један је руски, један бугарски, а један је српски. Распоређени су по целој Светој Гори. Некада је раздаљина између два суседна манастира мала (око 2 до 3 километара), а у неким случајевима могу бити удаљени једни од других и 10 до 15  километара.  Манастири су повезани пешаким стазама, које често вијугају кроз шуме, некада су равне а чешће воде преко брдовитих терена. У време када су светогорске стазе прављене није се ни размишљало о посетиоцима. Прављене су за потребе монаха, а ради њихове  комуникације са братствима других манастира. И тада  је било важно да се што пре стигне од једног места до другог. Тако, данас има делова пута на којима је потребна велика пажња да би их безбедно прошли. Истини за вољу, таквих изазова нема баш много. Стазе су данас обележене, а на местима где се рачвају налазе се путокази, без којих би се лако могло залутати. Између већих манастира постоје и макадамски путеви којима се крећу манастирска возила и аутобуси за превоз посетилаца који нису расположени за пешачење. Макадамским путевима су повезани и манастири са својим лукама, где манастирска возила сачекују и превозе госте и ствари за потребе манастира.
Atos - Carina
Светогорска царина